Golfbal laten bedrukken, online prijzen
Definitie golfbal: Een golfbal is een bal waarmee het golfspel wordt beoefend. Volgens de regels mag een golfbal niet meer dan 45,93 gram wegen en de diameter mag niet kleiner zijn dan 4,267.
Geschiedenis van de golfbal
Tot het begin van de 17e eeuw gebruikte men houten ballen. De uitvinding van de featherie, een geverfde golfbal van leer, gevuld met ganzenveren, zorgde dat dit type golfbal bijna twee eeuwen lang de standaard bleef. Robert Adam Paterson vond in 1848 de golfbal van guttapercha (gutties) uit, welke goedkoper was en bovendien een aerodynamischer oppervlak had.
In de 20e eeuw ontstonden er ballen met meerdere lagen, waardoor fabrikanten de eigenschappen van hun golfbal nog nauwkeuriger konden bepalen. De huidige generatie ballen bevat vaak een rubberen kern met daaromheen één of meerdere lagen synthetisch materiaal.
De huidige golfbal
De buitenkant van de golfbal wordt van verschillende materialen gemaakt al naar gelang de behoefte van de speler. Een hardere schaal zorgt voor minder spin dus meer richting, afstand, duurzaamheid, minder "gevoel" en een lagere prijs. Een zachtere schil zorgt voor meer spin, stuurbaarheid, minder afstand, snellere slijtage, meer gevoel en een hogere prijs. De huidige golfbal is in vele kleuren leverbaar maar wit is nog steeds de meest gangbare kleur omdat deze op grote afstand het beste zichtbaar is. Iedere andere kleur absorbeert meer licht dan wit.
Dimples in golfbal
Het oppervlak van de golfbal is voorzien van ronde, ondiepe deukjes (de zogeheten dimples). Het aantal dimples in de golfbal en de vorm en de verdeling ervan beïnvloeden de luchtweerstand zodanig dat de vlucht van de golfbal anders wordt. De algemene regel zegt dat een golfbal met veel kleine dimpels hoger vliegt dan een golfbal met weinig grote dimples. Het aantal dimples kan variëren van 300 tot 812 stuks. De spin van de golfbal zorgt voor stabiliteit, waardoor deze een nauwkeuriger baan volgt. Dat kan verklaard worden met de wet van behoud van impulsmoment, het zogenaamde gyroscopisch effect. De dimples zorgen samen met de spin voor het zogenaamde Magnus effect, dat gebruikt kan worden om de golfbal verder te laten vliegen of om hem juist te laten "duiken".
(Bron: Wikipedia)